Μετεγχειρητικές οδηγίες ενδοδοντικής θεραπείας

Ευχόμαστε να είχατε μία άνετη και ευχάριστη εμπειρία στη κλινική μας.

Μετά την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) μία ενόχληση είναι φυσιολογική και οφείλεται στην επούλωση που λάμβανει χώρα στα άκρα των ριζών. Βάση της προεγχειρητικής κατάστασης του δοντιού (βαθμός φλεγμονής και μόλυνσης) καθώς και της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού, ο βαθμός της μετεγχειρητικής ενόχλησης ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως, η ενόχληση είναι ήπια/μέτρια και διαρκεί λίγες μέρες (6-10 μέρες). Είναι πολύ πιο εύκολο να ελεγχθεί η ενόχληση αν τα παυσίπονα ληφθούν προτού ο πόνος γίνει ενοχλητικός. Σε περίπτωση που έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες. Έαν έχετε οποιαδήποτε απορία, καλέστε μας: 210-2511115 ή 6956541314.

Παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις εξής οδηγίες μετά τη θεραπεία:

  • Καλέστε το οδοντίατρο σας για τη μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού (έμφραξη ή στεφάνη) το συντομότερο προκειμένου να αποφευχθεί κάταγμα του δοντιού.
  • Το δόντι σας μετά την ενδοδοντική θεραπεία είναι πιο αδύναμο μηχανικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε σκληρές τροφές έως ότου τοποθετηθεί η μόνιμη αποκατάσταση.
  • Το δόντι σας θα είναι ευαίσθητο τις επόμενες μέρες. Ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δόθηκαν.
  • Χρησιμοποιήστε 600mg Ιβουπροφαίνη (Brufen, Algofren, Nurofen) αμέσως μετά τη θεραπεία και στη συνέχεια κάθε 6 ώρες ανάλογα με το βαθμό της ενόχλησης.
  • Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Ιβουπροφαίνη, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1000mg Παρακεταμόλη (Depon, Panadol) κάθε 6 ώρες.
  • Σε περίπτωση που έχουν συνταγογραφηθεί αντιβιοτικά, ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες και προσπαθήστε να μη χάσετε κάποια δόση.
  • Εάν το δόντι σας παραμένει ευαίσθητο 1 μήνα μετά τη θεραπεία, καλέστε το ιατρείο για πραγματοποιηθεί επανέλεγχος από κοντά.
  • Μπορείτε να συνεχίσετε τη καθημερινή στοματική σας υγιεινή προσέχοντας να μην ασκείτε έντονες πιέσεις στο θεραπευμένο δόντι.Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευτήκατε για τη φροντίδα σας και ανυπομονούμε να εξυπηρετήσουμε τόσο εσάς όσο και τις παραπομπές σας στο μέλλον με τις ενδοδοντικές ανάγκες τους.